RocketTheme Joomla Templates
     
Korak 1: Reimenovanje

Kritični prvi korak je naučiti prepoznati opsesivne misli i kompulzivne nagone. Ne smijete ovo raditi samo površno, već trebate vježati da steknete duboko razumijevanje da osjećaj koji je veoma dosadan u određenom trenutku je, u stvari opsesivni osjećaj ili kompulzivni nagon. Da biste postigli to, veoma je važno povećati svoju umnu svjesnost da ove nametljive misli i nagoni su simptomi medicinskog poremećaja.

Svakodnevna svjesnost je gotovo automatska i obično površna, ali umna svjesnost je mnogo dublja i mnogo preciznija i postiže se samo kroz fokusirani napor. Zahtjeva svjesno prepoznavanje i mentalnu registraciju opsesivnih ili kompulzivnih simptoma. Trebate doslovno sačinjavati mentalne zabilješke kao npr: «Ova misao je opsesija; ovaj nagon je kompulzivni nagon.» Morate učiniti napor da upravljate intenzivne, biološki posredovane misli i nagone, koji prodiru uporno u svijest. To znači trošenje potrebnog napora da održavate svoju svjesnost koju zovemo «Nepristrasni posmatrač», posmatračku snagu unutar nas, koja svakoj osobi daje sposobnost prepoznavanja šta je stvarno, a šta je simptom, da biste odbili napad patološkog nagona dok ne počne slabiti i opadati.

Cilj Koraka 1 je naučiti Reimenovati nametljive misli i nagone u svom umu kao opsesije i kompulzije i raditi to sa samopouzdanjem. Počnite ih zvati tako, koristite nazive opsesija i kompulzija. Na primjer, trenirajte sami sebe da kažete: “Ja ne mislim ili osjećam da su moje ruke prljave. Ja imam opsesiju da su moje ruke prljave.” Ili, “Ja ne osjećam da trebam oprati svoje ruke. Ja imam kompulzivni nagon da izvršim kompulziju (prinudu) pranja svojih ruka.” (Tehnika je ista i za druge opsesije i kompulzije, uključujući kompulzivno provjeravanje vrata ili električnih uređaja, nepotrebno brojanje itd.) Morate naučiti prepoznati nametljive opsesivne misli i prinude kao dio opsesivno-kompulzivnog poremećaja (OKP).

U Koraku 1, osnovna ideja je: nazovi opsesivnu misao ili kompulzivni nagon onim što jeste u stvari. Reimenuj sa samopouzdanjem da bi počeo shvatati da je osjećaj samo lažni alarm sa malo ili nikako osnova u stvarnosti. Kao rezultat naučnog istraživanja, mi danas znamo da su ovi nagoni uzrokovani biološkom neuravnoteženošću (debalansu) u mozgu. Ako ih zovete onako što oni stvarno jesu (opsesije i kompulzije), počinjete shvatati da oni ne znače ono što sami kažu. Opsesije i kompulzije su jednostavno lažne poruke koje dolaze iz mozga.

Veoma je važno zapamtiti da samo Reimenovanje ovih misli i nagona neće učiniti da one nestanu. U stvari, najgora stvar koju možete uraditi je pokušavati da one nestanu. One neće nestati, jer misli i nagoni imaju biološki uzrok koji je izvan vaše kontrole. Ono što možete kontrolirati je vaša bihejvioralna reakcija na te nagone. Reimenovanjem, vi počinjete razumijevati da bez obzira kako realno ih osjećate, ono što oni kažu nije stvarno. Cilj: naučiti odoljeti im.

Skorašnja naučna istraživanja opsesivno-kompulzivnog poremećaja (OKP) su otkrila da učenjem kako odoljeti opsesijama i kompulzijama kroz bihejvioralnu terapiju, vi možete promijeniti biohemiju mozga koja uzrokuje simptome opsesivno-kompulzivnog poremećaja (OKP). Zapamtite da proces mijenjanja osnovnog biološkog problema može trajati sedmicama ili čak mjesecima. Zahtjeva strpljivost i istrajnost. Pokušavanjem da ove misli i nagoni nestanu u sekundama ili minutama, uzrokovat će samo frustraciju, demoralizaciju i stres. To će samo uzrokovati da nagoni budu još gori. Vjerovatno, najvažnija stvar za naučiti u ovom bihejvioralnom tretmanu je da su reakcije na misli i nagone u vašoj kontroli, bez obzira kako snažni i dosadni mogu biti. Cilj je kontrolirati vaše reakcije na misli i nagone, a ne kontrolirati same misli i nagone.

Slijedeća dva koraka su dizajnirana da vam pomognu naučiti nove načine kako da kontrolirate bihejvioralne reakcije na simptome opsesivno-kompulzivnog poremećaja (OKP).

 

Korak 2: Pripisivanje stvarnom uzroku

 

Korisni Linkovi

Ukucajte na tražilici Google "Brain Lock" i nađite brojne web stranice posvećene ovoj knjizi.